Κάνουμε Τις Επιθυμίες Σας, Ταξίδι! Η Exotic Tours είναι μια σύγχρονη εταιρία ταξιδιωτικών υπηρεσιών, με εικοσαετή εμπειρία που προσφέρει ένα μεγάλο εύρος ταξιδιωτικών επιλογών, με απόλυτη εξειδίκευση στο χώρο των εξωτικών προορισμών.

Τελευταία άρθρα
Top
Image Alt

Ουζμπεκιστάν: Πρόγραμμα 11 ημερών

Tour Plan

1
Ημέρα 1: Αναχώρηση
Αναχώρηση από Αθήνα/Θεσσαλονίκη και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για Σαμαρκάνδη.
2
Ημέρα 2: Αναχώρηση / Άφιξη στην Σαμαρκάνδη
Άφιξη στην Σαμαρκάνδη και μεταφορά στο ξενοδοχείο. Ξεκινάμε να εξερευνήσουμε την αξιοθαύμαστη πόλη, μία από τις πιο ρομαντικές τοποθεσίες στον κόσμο. Αρχίζουμε την περιήγησή μας από το μαυσωλείο Amir Temur ή τον τάφο του Ταμερλάνου,  που είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον θέαμα της Σαμαρκάνδης. Όπως οι μεντρεσέδες, ο ισλαμικός μνημειώδης τάφος είναι μια αρχιτεκτονική δημιουργία της Κεντρικής Ασίας που έχει μιμηθεί σε όλο τον ισλαμικό χώρο. Η πλατεία Ρετζιστάν παραμένει το κέντρο της Σαμαρκάνδης. Πρόκειται για ένα μοναδικό σύνολο που αποτελείται από δύο μεντρεσέδες και ένα τζαμί – το Tilia Kari (χρυσό τζαμί), ο μεντρεσές Sherdor (ανεγέρθηκε από τον Bahodir Yalangtush – τον ηγέτης της Σαμαρκάνδης) και ο μεντρεσές του Ulugbek (από τη δυναστεία των Τιμουριδών). Τζαμί Bibi Khanum (Μπιμπί Χανούμ): οι καλύτεροι αρχιτέκτονες και τεχνίτες από το Αζερμπαϊτζάν, την Περσία και την Ινδία αξιοποιήθηκαν για την κατασκευή του μεγαλύτερου τζαμιού στην Κεντρική Ασία, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο πολύχρωμο παζάρι της πόλης. Siyab τοπικό παζάρι – μοναδικό μέρος όπου μπορείτε να δείτε και εξοικειωθείτε με τη ζωή των ανθρώπων του Σαμαρκάντ.
3
Ημέρα 3: Σαμαρκάνδη
Σήμερα συνεχίζουμε την εξερεύνηση της Σαμαρκάνδης, της πόλης που ήταν το κέντρο της αυτοκρατορίας του Ταμερλάνου, απαθανατισμένη στα λόγια του Edgar Allan Poe: “Κοίτα γύρω σου τώρα στη Σαμαρκάνδη! Δεν είναι βασίλισσα της Γης; “Ο Ταμερλάνος (Timur, 1336-1405) ήταν απόγονος του Τζέκινς Χαν, αλλά τουρκόφωνος και επηρεασμένος από την περσική και ισλαμική κουλτούρα. Χρεώνετε την διάλυση της Μογγολικής Αυτοκρατορίας και την ίδρυση της μεγάλης αυτοκρατορίας των Μουγκάλ (Μογγολική Αυτοκρατορία της Ινδίας) που τελικά εξαπλώθηκε σε όλη την Ινδία, η οποία διήρκησε για αιώνες. Μεταφερόμαστε στο πρώτο παρατηρητήριο της Ασίας –  το παρατηρητήριο του Ulugbek, όπου ένας τεράστιος εξάντας επέτρεψε να «μάθουν» τον ουρανό και ως αποτέλεσμα να δημιουργήσουν κατάλογο με τα άστρα. Όχι μακριά από το παρατηρητήριο υπάρχει ένας τόπος όπου οι μουσουλμάνοι, χριστιανοί και εβραίοι έρχονται να προσευχηθούν. Είναι ο τάφος του Προφήτη Δανιήλ της Παλαιάς Διαθήκης. Το μουσείο Afrasiab στη Σαμαρκάνδη είναι αφιερωμένο στην ιστορία της πόλης. Το μουσείο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης, γύρω από το κεντρικό παζάρι, κοντά στους λόφους της αρχαίας πόλης. Η αρχαία πόλη καταστράφηκε από τους Μογγόλους στις αρχές του 13ου αιώνα. Τα εκθέματα του μουσείου απεικονίζουν την ιστορία της ανάπτυξης της Σαμαρκάνδης από την εποχή της κατάκτησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το Τζαμί Hazrat Khizr, ένα από τα παλαιότερα μουσουλμανικά θρησκευτικά κτίρια στη Σαμαρκάνδη. Χτίστηκε τον 8ο αιώνα και βρισκόταν στο λόφο στην είσοδο της πόλης, κοντά στο συγκρότημα που εμφανίστηκαν πολύ αργότερα τα μαυσωλεία Shakh-i-Zinda. Επισκεφθείτε τη νεκρόπολη του Shakh-i-Zinda, ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής του Ισλάμ (9ο–14ο αιώνα). Συνεχίζουμε σε ένα εργαστήριο παραγωγής χαρτιού από μετάξι. Οι αδελφοί Mukhtarovs ίδρυσαν το εργοστάσιο “Meros (κληρονομιά)” και αποκατέστησαν μία παράδοση χιλιάδων χρόνων της παραγωγής του γνωστού χαρτιού της Σαμαρκάνδης, από μουριά. Θα έχετε την ευκαιρία να φτιάξετε ένα κομμάτι χαρτιού το οποίο μπορεί να αποθηκευτεί για περισσότερα από 2000 χρόνια, σε σύγκριση με το σύγχρονο χαρτί γραφείου, που μπορεί να αποθηκευτεί περίπου για 200 χρόνια.
4
Ημέρα 4: Σαμαρκάνδη - Σαχριζάμπ – Μπουχάρα
Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, νωρίς το πρωί, κατευθυνόμαστε προς τη Μπουχάρα μέσω της μικρής πόλης της Σαχριζάμπ. Η Σαχριζάμπ είναι η γενέτειρα του Ταμερλάνου. Το ιστορικό κέντρο της πόλης περιλαμβάνει μια συλλογή από εξαιρετικά μνημεία και οι αρχαίες συνοικίες μαρτυρούν την κοσμική εξέλιξη της πόλης και ιδιαίτερα την εποχή που βρισκόταν στο απόγειό της, υπό την κυριαρχία του Ταμερλάνου και των Τιμουριδών, τον 15ο-16ο αιώνα. Εκτός από γενέτειρα του Ταμερλάνου η πόλη διαθέτει 3 δημοφιλή αξιοθέατα: το Ak–Saray; τα ερείπια του ανακτόρου του Τιμούρ. To Ak-Saray (Λευκό Παλάτι, 1380-1404) καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό, αλλά αποκαταστάθηκε σύντομα. Εκτός από τη μεγάλη πύλη ύψους 40 μέτρων , μπορείτε να δείτε το υπέροχο μωσαϊκό και τα μοναδικά μοτίβα που το κοσμούν. Το Kuk Gumbaz – το τζαμί της Παρασκευής και το Μαυσωλείο του Jahangir, του γιου του Τιμούρ. Αυτό το τεράστιο και ανακαινισμένο τζαμί της Παρασκευής ολοκληρώθηκε από τον Ulugbek το 1434 προς τιμή του πατέρα του Shah Rukh (ο οποίος ήταν ο γιος του Τιμούρ) και το όνομά του σημαίνει «μπλε θόλος». Το σύνολο του μαυσωλείο του Dorus-Saodat (“Η θέση της εξουσίας”, 14ο αιώνα) δεν είναι λιγότερο ενδιαφέρουσα. Υπάρχουν τάφοι του Jakhangir και του Omar. Στην συνέχεια κατευθυνόμαστε προς την Μπουχάρα.
5
Ημέρα 5: Μπουχάρα
Η UNESCO, με την ονομασία της Μπουχάρα ως χώρου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δηλώνει: “Είναι το πληρέστερο παράδειγμα μεσαιωνικής πόλης στην Κεντρική Ασία, με ένα αστικό ιστό που παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ανέπαφο.” Όλη η μέρα είναι αφιερωμένη στην επίσκεψη της πόλης των στενών δρόμων και των μνημείων που εισβάλλουν στην καρδιά των επισκεπτών: το μαυσωλείο του Ismail Samani, ένα από τα παλαιότερα μνημεία της πόλης, το μαυσωλείο Chashma Ayub εκεί τιμά τον προφήτη Ayyub, το τζαμί Bolo Hauz με τους 20 πυλώνες του, το φρούριο Ark, ιστορικά η κεντρική πλατεία της πόλης, το Po-i-Kalon συμπεριλαμβανομένου του Mir-I Arab μεντρεσέ, το τζαμί και τον μιναρέ Kalon, το Tok-i-Zargaron, τους μεντρεσέδες του Ulugbek και του Abdulaziz Khan, Tim Abdhoulla Khan, ο τρούλος των εμπόρων, το τζαμί Magok-i-Attari, ένα από τα παλαιότερα της πόλης. Το συγκρότημα Lyabi Hauz, ιδιαίτερα αρμονικό και ευχάριστο, όπως ο μεντρεσές Kukeldash και ο μεντρεσές Nodir Devan Beghi που χτίστηκαν γύρω από μία μεγάλη πισίνα. Θα επισκεφθούμε μια τοπική οικογένεια για να ζήσουμε τον τρόπο ζωής και τη φιλοξενία του Ουζμπεκιστάν και να λάβουμε μέρος στην παρασκευή του εθνικού πιάτου – του πλοβ (πιλάφι). Το βράδυ μπορείτε να απολαύσετε μια συναυλία με την τοπική μουσική, τον χορό και μια επίδειξη των εθνικών ενδυμάτων.
6
Ημέρα 6: Μπουχάρα - Χίβα
Το πρωί θα αναχωρήσουμε για την Χίβα που βρίσκεται στην άλλη άκρη της ερήμου του Kyzyl Kum. Το Kyzyl Kum (κόκκινη άμμος) είναι η ενδέκατη μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο. Η διαδρομή μας ακολουθεί τις όχθες του ποταμού Amu Darya (Όξου). Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε το ιστορικό ποτάμι, το μεγαλύτερο στην Κεντρική Ασία, τις καμήλες και τις παραδοσιακές σκηνές (γιούρτες) των νομάδων. Στάση σε μια όαση στη μέση της ερήμου του Kyzyl Kum για το μεσημεριανό γεύμα. Η ιστορία της Χίβα πηγαίνει πίσω αιώνες. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε ξεπήδησε αυτή η πόλη, αλλά οι θρύλοι λένε ότι ξεκίνησε όταν ζητήθηκε από τον Σημ, γιος του βιβλικού Νώε, να σκάψει ένα πηγάδι.  Το  πηγάδι αυτό πιστεύεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει στην Ικάν-Κάλα (την κεντρική πόλη) ακόμη και σήμερα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της μέχρι το 1598, η Χίβα ήταν μια μικρή πόλη στην έρημο, η οποία βρέθηκε στο δρόμο των καραβανιών που διέσχιζαν τη Χορεσμία. Η πόλη καταστράφηκε συχνά από διάφορους εισβολείς: τον Μέγα Αλέξανδρο, τους Άραβες, τον Τζένγκις Χαν, τον Ταμερλάνο και πολλούς άλλους που πέρασαν από εκεί. Άφιξη στην Χίβα.
7
Ημέρα 7: Χίβα
Σήμερα θα εξερευνήσουμε την πόλη της Χίβα, η οποία είναι γνωστή και ως «το Μουσείο κάτω από τον Ουρανό». Η περιήγησή μας στην Χίβα ξεκινάει από την κεντρική πύλη Ota Darvoza, τον μεντρεσέ Muhammad Amin Khan, τον μιναρέ Kalta (τον περίφημο ημιτελή ή μπλε μιναρέ), το κάστρο Kunya-Ark, συμπεριλαμβανομένου του τζαμιού, του δωματίου του Θρόνου και του Υπουργείου Εξωτερικών, στην συνέχεια τον μεντρεσέ του ποιητή Mohammed Rakhim Khan (γνωστού ως Feruz) και του μαυσωλείου του Al-Sayyid Khorezmi Alaouddin ενός από τα παλαιότερα μνημεία της Χίβα. Το Τζαμί της Παρασκευής με τις 212 σκαλιστές στήλες. Επισκεφθείτε τον Tosh Khovli “Παλάτι του Πέτρου” και το Χαρέμι, τον μεντρεσέ και το Καραβάν Σεράι Allakouli Khan κοντά στην ανατολική πύλη ” Palvon-Darvoza”, η οποία ήταν το μεγαλύτερο σκλαβοπάζαρο της Ανατολής. Μετά το μεσημεριανό γεύμα θα συνεχίσουμε να ανακαλύπτουμε την όμορφη πόλη, με το μαυσωλείο Pahlavan-Mahmud, τον αρχιερέα της χώρας, έναν ποιητή, μαχητή και αρχηγός της αδελφότητας των Σούφι, τον μεντρεσέ του Islam Khoja και τον μιναρέ του ύψους 45μ., όπου μπροστά του  χτίστηκε το πρώτο ρωσικό σχολείο στη Χίβα το 1912, το οποίο μετατράπηκε σε Μουσείο Παιδείας, κοντά στον μεντρεσέ του Shirgazi  Khan. Ακολουθούμε ένα εργαστήρι ξυλογλυπτικής για να ανακαλύψουμε διάσημα παραδοσιακά αντικείμενα. Συνεχίζουμε στο Muhammad Rakhim Khan Harem που χτίστηκε το 14ο αι. που χτίστηκε για τις συναντήσεις ποιητών, μουσικών, μορφωμένων και γενικά πλούσιων που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βασιλικές βραδιές ποίησης και μουσικής.
8
Ημέρα 8: Χίβα - Νουκούς
Μετά το πρωινό, κατευθυνόμαστε προς το Νουκούς, την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Καρακαλπακστάν. Θα περάσουμε από τα ερείπια του οχυρού Ayaz-Kala (4-2ος αι. π.Χ.). Το πρώτο φρούριο – Ayaz-kala, που βρίσκεται στην κορυφή ενός ψηλού λόφου και ανεβαίνει πάνω από την περιτριγυρισμένη έρημο, ήταν ένα από τα πιο ενισχυμένα φρούρια που περιβάλλουν την έρημο Kyzylkum. Χτισμένο μια σημαντική στρατηγική θέση κοντά στο Khoresm, εξασφαλίστηκε από επιδρομές νομάδων που ζούσαν στα βόρεια του δέλτα του ποταμού Syrdarya. Στο Nukus ξεκινάμε τη σημερινή περιοδεία με την επίσκεψη στο διάσημο Μουσείο Τέχνης Savitsky. Το Μουσείο είναι γνωστό για την τεράστια συλλογή του από τις ρωσικές πρωτοποριακές ζωγραφιές και τη λαϊκή τέχνη του Καρακαλπακστάν.
9
Ημέρα 9: Νουκούς - Τασκένδη
Μετά το πρόγευμα μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο για την πτήση προς Τασκένδη. Με την άφιξη, μεταφερόμαστε στο ξενοδοχείο για εγκατάσταση και λίγη ξεκούραση πριν ξεκινήσουμε την ξενάγηση. Η Τασκένδη είναι μια σύγχρονη πόλη με περισσότερα από τρία εκατομμύρια ανθρώπους και είναι το κέντρο τέχνης της περιοχής. Κινείται σε χαλαρούς ρυθμούς με ωραίες καφετέριες δίπλα στα καταπράσινα πάρκα και στις πλατείες. Ανακαλύψτε την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, η οποία ξεκινά με μια επίσκεψη στο συγκρότημα Khast Imam – το τζαμί Sheikh Tillya (16 αι.) και τον μεντρεσέ του Barak Khan όπου διατηρείται το παλαιότερο βιβλίο του Κορανίου στον κόσμο, με τις κηλίδες αίματος του ίδιου του Χαλίφ Οσμάν, ο οποίος δολοφονήθηκε το 655, –      το μαυσωλείο του Kafal Shashi, το παλιό παζάρι Chorsu (Eski Juva) 2000 ετών, όπου εδώ, μπορεί κανείς να βρει τα πάντα – από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ωραία κοσμήματα, χρυσά κεντήματα, χειροποίητα μαχαίρια και κεραμικά μπολ ζωγραφισμένα στο χέρι. Ακολουθεί το κτίριο του Κρατικού Μουσείου Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ουζμπεκιστάν, το θέατρο Alisher Navoi, ένα από τα κορυφαία κέντρα τέχνης στην Κεντρική Ασία, η Πλατεία Ανεξαρτησίας, η μεγαλύτερη πλατεία της Τασκένδης και η πλατεία Amir Temur (του Ταμερλάνου). Η επίσκεψη στο λευκό τζαμί, το Μικρό Τζαμί είναι ένα από τα νέα αξιοθέατα της Τασκένδης που βρίσκεται στο νέο τμήμα της πόλης. Άνοιξε την 1η Οκτωβρίου 2014.
10
Ημέρα 10: Τασκένδη
Σήμερα συνεχίζουμε την ξενάγηση της Τασκένδης με την επίσκεψη στον αρχαίο οικισμό Ming Urik στο κέντρο της πόλης. Ο οικισμός (Ming Urik) πήρε το όνομά του από το μεγάλο κήπο με βερικοκιές του βρίσκονταν εκεί στο παρελθόν. Στην αρχαιότητα ο οικισμός είχε την έκταση 43 εκταρίων, αλλά το μεγαλύτερο μέρος καταστράφηκε όταν άρχισαν να χτίζονται κτίρια παντού τριγύρω, αφήνοντας μόνο ένα λόφο με ύψος 16 μ. Το 2008 οι αρχαιολογικές έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκεί υπήρχε κάποτε ένας ναό της πυρός. Η ηλικία του ναού επέτρεψε να χρονολογηθεί η ηλικία της Τασκένδης – 2200 ετών. Συνεχίζουμε στον επόμενο αρχαίο οικισμό, προς τις αρχαιολογικές ανασκαφές του Aktepa Yunus-Abad (“ak-tepe” στα Τούρκικα σημαίνει “λευκός λόφος”) χτίστηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. Προστάτευε την Τασκένδη από εισβολές από το βορρά έως τον 8ο αιώνα. Οι αρχαιολογικές έρευνες βεβαιώνουν ότι το συγκρότημα περιλάμβανε και τον αρχαιότερο Ζωροαστρικό ναό στο παρελθόν.
11
Ημέρα 11: Τασκένδη – Αθήνα/Θεσσαλονίκη
Μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής.

Τοποθεσία ταξιδιού

You don't have permission to register